Far og voksen datter smiler
Mange kvinner velger en mann som på en eller annen måte minner om deres far © Getty Images

Slik blir ditt valg av kjæreste påvirket av din far

Hvis du forguder faren din er du kanskje litt kresen med valg av menn.

27. september 2019 av Rikke Hovn Poulsen

Er kjæresten din en tro kopi av din far - eller er han stikk motsatt? De fleste kvinner velger en mann som på en eller annen måte minner om mannen som oppdro dem. Hvordan påvirker din old man ditt kjærlighetsliv? 

Er du kjæreste med din far? 

Tenk deg om en ekstra gang: Er det ikke egentlig veldig rart at de begge er så glade i fotball? Eller at de begge har munndiaré, er arbeidsnarkomane eller veldig flørtende i blikket?

Sammen med psykoterapeut, forfatter og foredragsholder Katrine Axholm har vi laget en uformell guide du kan bruke for å finne ut hvorvidt du i øyeblikket går hånd i hånd med daddy - og hvordan du unngår det. Vi forsøker også å gi et svar på hvordan du kan best kan utnytte denne bagasjen du har har fått med hjemmefra.

Finn farsfiguren du har vokst opp med nedenfor, og se hvordan det påvirker kjærlighetslivet ditt. 

1. Den fraværende

Far? Hvem? Nåhr ja, han som alltid var på arbeid, på fotballkamp eller ute med gutta. Din far var sjelden tilstede, og når han endelig var hjemme gjemte han seg bak en avis i stedet for å tilbringe tid med deg. Eller, kanskje bodde han ikke på samme sted som deg i det hele tatt.


Måten faren din har smittet deg: Leter du etter faren du aldri fikk? Kanskje har du vanskelig for å i det hele tatt finne en kjæreste, fordi redd du er redd for å bli skuffet (igjen)? Du mangler et mannlig forbilde og det er derfor vanskelig for deg å vite hva mannens rolle i familien egentlig er. Du og din mor klarte dere jo helt fint uten. Du har en tendens til å raskt gi opp når forholdene begynner å bli vanskelige. Det letteste for deg blir derfor å bare finne en som ikke er der så ofte. Enten fordi han arbeider for mye, eller fordi det er vanskelig å komme tett på ham rent følelsesmessig.

Dette skal du arbeide med: Du holder ham på avstand fordi du er redd for at du risikerer å miste ham igjen. I stedet for å klage over at han er fraværende, bør du heller spørre deg selv: Hva kan du gjøre for å dra ham tettere til deg? Øv på å si hva du føler - også når du risikerer å bli såret. 

Mor og far krangler mens datteren er lei seg
Hva er ditt forhold til din far? © iStock

2. Den dominerende

Hjemme hos deg var det utelukkende far som satt i sjefsstolen. Det var han som bestemte hva dere skulle se på fjernsyn, hva dere skulle ha til middag og til hvilket tidspunkt du måtte hjem. En hver beslutning stod og falt på far.

Måten faren din har smittet deg: Dersom du har en stor forkjærlighet for treningssenterets rå bad boys, er det mest sannsynlig takket være familiens overhode. Hans dominerende atferd har gjort deg tiltrukket av overdrevent maskuline typer, og grunnen til at du faller for dem er at de ubevisst representerer din mulighet til å lære og si ifra. Men, dersom du ikke blir bevisst på dette mønsteret kommer du til å ende opp på samme måte som din mor; med en mann som herser deg rundt. 

Dette skal du arbeide med: Du har vent deg til å skjule de sidene av personligheten som din far ikke ville se. Derfor er det en del av deg selv som du ennå ikke har lært ordentlig å kjenne; den høylytte kvinnen, som tar plass, og som både klager og skjeller ut. Men, hun finnes der inne et sted - og en gang i mellom har hun behov for å komme ut. Det kan godt hende at kjæresten din blir irritert de første gangene, men i lengden kommer han til å respektere deg mer fordi han skjønner at du er ei dame som står på sitt.

3. Den myke

Din far lagde middag, støvsugde og gjorde rent til den store gullmedalje, mens din feministiske mor var ute og realiserte seg selv.

Måten din far har smittet deg: Din ettergivne far (og dominerende mor) har etterlatt deg med et inntrykk av at kvinnen er det desidert sterkeste kjønn. Derfor ender du gang på gang opp med en generøs mann, som du kan styre etter eget godtbefinnende. I begynnelsen er det befriende, men etterhvert får du en følelse av at han aldri er riktig tilstede og at mangler karakter - at han aldri har egne meninger irriterer deg nesten i hel.

Dette skal du arbeide medI stedet for å bli sur på den ryggløse kjæresten din skal du heller kikke innover: Når begynte han å gå deg på nervene? Er det kanskje du som er litt urimelig innimellom? Neste gang du blir irritert, i stedet for å klikke; tell til ti!

Mann med skjegg bærer en pike på ryggen
Hvis du hadde en myk far har du nok en tendens til å bli sammen med menn som finner seg i alt © iStock

4. Den perfekte

Hele barndommen bestod, slik du husker det, kun av rosenrøde opplevelser. Din far er og blir den beste i hele verden! 

Dette sitter igjen etter din far: Du er helt ubetinget fars lille pike, og ingen annen mann vil noensinne kunne måle seg med ham. Du stiller uendelig høye krav til mennene i ditt liv, og når du endelig finner den perfekte bruker du all energi på å vise frem hvor feilfritt forholdet deres er. For eksempel krangler dere absolutt aldri - noe som egentlig bare betyr at problemene mellom dere hoper seg opp… helt til plutselig noe sprekker!

Dette skal du arbeide med: Det er fullstendig naturlig at barn idealiserer foreldrene sine, men i løpet av tenårene burde du egentlig innsett at også foreldre-generasjonen kan oppføre seg helt idiotisk. I tillegg har du mest sannsynlig vanskelig for å se dine egne dårlige sider. Men, guess what? Du er full av feil, akkurat som alle andre. Øv deg på å akseptere dem. På den måten vil det også blir lettere å leve med din kjærestes korte utdannelse og illeluktende ben. 

Få det siste inne mote- og skjønnhetstips og nyheter om bloggere og kjendiser hver eneste uke! Meld deg på Stylistas nyhetsbrev.

Seneste

NYHETSBREV

Mer spennende innhold