Kvinne som er enebarn
Enebarn er ikke mer narsissistiske enn de med søsken. © Getty Images

Ny studie avkrefter fordom mot enebarn

Er du enebarn? Da kan du få bruk for denne kunnskapen i fremtidige diskusjoner.

20. november 2019 av Simone Overgaard Aaberg

Dersom du er enebarn har du garantert ikke gått glipp av typiske antagelser folk gjør om at enebarn er langt mer bortskjemte, selvopptatte og oppmerksomhetskrevende enn andre. De to siste fordommene har forskning nå slått hull på (men hvorvidt akkurat du blir skjemt bort av foreldrene dine kan selfølgelig ikke vi vite...).

En ny undersøkelse fra Leipzig Universitet viser nemlig at enebarn ikke er mer narsissistiske enn de som har søsken. 

Enebarn er ikke mer selvopptatte enn andre 

Forskerne ba en rekke personer om å gi sitt syn på hva som kjennetegner henholdsvis enebarn og folk med søsken. Det var helt klart flest fordommer mot at enebarn er mer narsissistiske, men ved å personlighetsteste både enebarn og personer med søsken viste studien at dette faktisk ikke er tilfelle.

Det vil si at neste gang du hardnakket insisterer på at katten din skal hete Igor, at du skal bo på Frogner eller at rødt kler Zac Efron bedre enn blått (som din venninne så feilaktig påstår), så har ikke det, slik som omverdenen påstår, en drøyt å gjøre med at du er enebarn.   

Når det er sagt...

Så avhenger personligheten vår - inkludert hvor narsissistiske vi er - av mange forskjellige faktorer. Blant annet hvor vi kommer fra, hvem vi henger med, hvordan foreldrene våre er og hvilken oppdragelse vi har som barn (og mye, mye mer).

Derfor kan det godt hende at du møter et enebarn som er gjennomført narsisist - samtidig som det vel så gjerne kan være naboen din, med en søskenflokk på syv, som tenker aller mest på seg selv.

Få det siste inne mote- og skjønnhetstips og nyheter om bloggere og kjendiser hver eneste uke! Meld deg på Stylistas nyhetsbrev. 

Seneste

NYHETSBREV

Mer spennende innhold